Appleton – Tradiční jamajský rum
Srdce Jamajky dalo světu nejen geniálního zpěváka Boba Marleyho, ale také rum Appleton. Palírna je nyní součástí Campari Group a nadále vyrábí velmi aromatický a oblíbený nápoj. Appleton, vytvořený v srdci Jamajky v roce 1749, je tradiční jamajský rum anglického typu bez přidaného cukru nebo jiných přísad. Vůně a chutě vyplývají pouze z toho, co sud dal. A ke zrání se používají pouze sudy z amerického dubu, ve kterých zrál Jack Daniels. Dnes, po mnoha letech provozu, je Appleton největší ze šesti palíren nacházejících se na Jamajce. Společnost má přibližně 60procentní podíl na trhu a ročně vyrobí přibližně 4,6 milionů galonů rumu.
Appleton Estate – cesta historií rumu
Rum Appleton z kategorie kombi, kde všechny ingredience použité k jeho vzniku pocházejí z jednoho území patřícího k palírně. Jak cukrová třtina a voda, tak i zrání sudů probíhá pod jednou firmou. V tomto případě v těsné blízkosti údolí Nassau. To vše ovlivňuje chuť a kvalitu rumu.
Joy Spence – první žena v historii palírny rumu
Historie master blenderu, vlastně master blendera, je velmi zajímavá. Joy Spence je první ženou v historii palírny rumu, která se stala master blenderem. Tento předmět byl obvykle připravován pro muže a synové byli vycvičeni svými otci, aby v jednu chvíli převzali odpovědnost za výrobu světově proslulých rumů.
Joy Spence nastoupila do Appleton Estate v roce 1991 jako chemička. V roce 1997 se stala master blenderem. Spence je v alkoholovém průmyslu vysoce respektována díky svému mimořádnému smyslovému smyslu a obrovskými znalostmi tohoto odvětví a procesu výroby alkoholu. V současnosti si díky ní rum zachovává chuť známou i před téměř 200 lety.
Charakteristika rodiny rumů Appleton
Rodina rumů Appleton se skládá z pěti likérů, které se liší délkou zrání. Appleton Estate Signature Blend je plná, středně sladká rumová směs rumů zrající do 15 let. Appleton Estate Reserve Blend je rum bohaté chuti s tóny dubu, muškátového oříšku a kouřového koření. Reserve Blend je směs rumů starých až dvacet let se dvěma rumy patřícími do „rezervních rezerv“ spravovaných Joy a jejím týmem. Appleton Estate 12 Year Old je směs, která skutečně vyjadřuje řemeslnou zručnost Master Blenderu. Směsí jsou ručně vybírané zlaté rumy, které zrají minimálně 12 let. Dva nejstarší a nejušlechtilejší rumy Appleton jsou Appleton Estate 21 Year Old, zrající minimálně 21 let, a Appleton Estate 50 Year Old, které zrají minimálně 50 let.
Jak pít rum Appleton?
O starožitných, ušlechtilých a osobitých rumech už něco málo víme. Ale jak je pít? V první řadě je rum spojován s piráty nebo kubánskými doutníky. V běžném užívání se však tento alkohol, alespoň v Evropě, nejčastěji kombinuje s nápoji a koktejly. Je to chyba a rozpor s karibskými tradicemi? To samozřejmě ne, ale hodně záleží na tom, jaký rum použijeme. Efektní koktejly se obvykle spárují s nebarvenými bílými, zlatými nebo černými rumy. Chuťově jsou jemnější a hladce se mísí s osvěžujícími chutěmi.
Jiná situace je u stařených rumů, jako je Appleton. Vyznačují se výraznou, vícevrstvou chutí, která jim umožňuje zcela dominovat ostatním složkám nápoje. Místní karibské obyvatelstvo chutná jako stará dobrá whisky – pro povzbuzení chuťových buněk a dokonalé procítění vůně proudící z dřevěných sudů. Stará škola říká, že byste měli Appleton pít v mírném množství v malých skleničkách se silným dnem najednou. I když tradice vyžaduje pít tento rum bez jakýchkoliv přísad a ledu, stále oblíbenější je druhá varianta.
Pokud však chcete bezpodmínečně vsadit na nápoje s použitím Appletonu, důrazně vám doporučujeme skládat jej z přísad, které budou ladit s jeho intenzivním aroma. Půjde především o jednoduché recepty. Appleton se dobře kombinuje se stejně výrazným zázvorem nebo skořicí pro zvýšení jeho hřejivých vlastností.
TIP: Pokud si nejste jisti, zda můžete po požití alkoholu řídit, tak raději použijte alkohol tester.